Celler Vall Llach

Celler Vall Llach
Posi­adłość Celler Vall Llach pow­stała w lat­ach dziewięćdziesią­tych, pier­wsze wino wypro­dukowano w 1998 r. Winiarnię założyli kat­alońs­ki śpiewak Lluis Llach i notar­iusz Eric Cos­ta.
Win­ni­ca skła­da się z dwóch częś­ci: wspani­ałego zespołu starych poje­dynczych parceli nasad­zonych stary­mi (60 — 90 lat) krze­wa­mi gar­nachy i cari­ne­ny w tym bard­zo stare i prestiżowe siedlisko Por­rera de Tor­ro­ja. Oprócz tego właś­ci­ciele nasadzili kil­ka parceli odmi­ana­mi między­nar­o­dowy­mi jak: caber­net sauvi­gnon, mer­lot i syrah aby zag­waran­tować złożoność i finezję win. Pow­stała kom­bi­nac­ja starych trady­cyjnych odmi­an i szla­chet­nych nowych w połącze­niu z nowoczes­nym wyposaże­niem i zasadą przed­kłada­nia jakoś­ci nad ilość dały doskon­ały efekt. Wina z Vall Llach uzna­je się obec­nie za abso­lut­ną czołówkę Pri­o­ratu. Zło­ty Medal Mag­a­zynu Wino za najlep­sze wino czer­wone. Od kilku lat Vall Llach wyt­warza również dwa wina z poszczegól­nych siedlisk — Por­rera i Mas de la Rosa.