XII edycja Wine&Food Noble Night 2019

Ważne wydarzenie

Za nami XII edy­c­ja Wine&Food Noble Night — jed­nego z najbardziej prestiżowych i najtrud­niejszych konkursów kuli­narnych w kra­ju. Jako part­nerzy przyglą­dal­iśmy się zma­gan­iom 12 wybit­nych sze­fów kuch­ni i ich zespołów. Po trud­nej i wiel­o­godzin­nej rywal­iza­cji, poz­nal­iśmy w końcu zwycięzców.

Wybrane w ogólnopol­s­kich elim­i­nac­jach zespoły restau­ra­cyjne na oczach goś­ci przy­go­towały dwu­dan­iowe menu, które podle­gało oce­nie jury oraz pub­licznoś­ci. Orga­ni­za­torzy konkur­su zaplanowali wieczór w taki sposób, aby tłem do kuli­narnych zma­gań i doświad­czeń były ważne społecznie tem­aty, takie jak ochrona jakoś­ci pro­duk­tów, czys­tość wód i powi­etrza, wege­tar­i­an­izm oraz nurt less waste. Hasłem prze­wod­nim wiec­zoru było “Future starts now”, a ambicją orga­ni­za­torów zwróce­nie uwa­gi zgro­mad­zonych goś­ci na to, że nad­szedł już czas na dostrzeże­nie niebez­pieczeństw oraz konieczność wdroże­nia zmi­an, potrzeb­nych, do przetr­wa­nia naszej plan­e­ty.

Trady­cyjne Winkolekc­ja (jako part­ner gali), przy­go­towała na ten wieczór spec­jal­ną ofer­tę win. Na pow­i­tanie goś­ci zapro­ponowal­iśmy hisz­pańskie wino musu­jące DIGNITAT CAVA ORGANIC BRUT NATURE, nato­mi­ast na stołach czekały na zapros­zonych butel­ki białego i czer­wonego wina pros­to z włoskiej Toskanii, tj.: AIA VECCHIA VERMENTINO i AIA VECCHIA LAGONE. W barze Winkolekcji moż­na było odnaleźć szereg win spec­jal­nie dobranych do dań przy­go­towywanych przez rywal­izu­jące ze sobą restau­rac­je. Były to: MÂCON VILLAGES LES CLASSIQUES, LES VIGNERONS DE MANCEY (AOC Mâcon Vil­lages), MACABEO ECOLOGICO, BODEGAS CASTAÑO (DO Yecla), CHARDONNAY, WILLIAM HILL (Napa Val­ley), SALVO SEMILLON, TRIANGLE WINES (Men­doza), PETIT CLOS SAUVIGNON BLANC, HENRI BOURGEOIS (Marl­bor­ough), CORAL ROSADO, BODEGA INURRIETA (DO Navar­ra), ROSE, WINNICA PŁOCHOCKICH (Region San­domier­s­ki), DOURTHE No1 ROUGE (AOC Bor­deaux), MONASTRELL ECOLOGICO, BODEGAS CASTAÑO (DO Yecla), CUATRO PASOS MENCĺA, MARTĺN CÓDAX (DO Bier­zo), FAMIGLIA BIANCHI MALBEC (Men­doza) oraz CABERNET SAUVIGNON, WAKEFIELD (Clare Val­ley).

Na tym jed­nak nie koniec! Zad­bal­iśmy również o zwycięzców. Wszys­tkim zespołom restau­ra­cyjnym biorą­cym udzi­ał w konkur­sie wręczyliśmy szam­pana CHAMPAGNE BOLLINGER SPECIAL CUVÉE (butel­ka MAGNUM). Nato­mi­ast zwycięs­ka restau­rac­ja otrzy­mała CHAMPAGNE BOLLINGER SPECIAL CUVÉE w wer­sji Jer­oboam (co widać na zdję­ci­ach).

A zwycięz­ca­mi okaza­ły się restau­rac­je: White ONE z Warsza­wy oraz UMAMI z Pyskow­ic. Paweł Cho­me­n­tows­ki z restau­racji White ONE głosa­mi pub­licznoś­ci zdobył Grand Prix — pier­wsze miejsce w obu kat­e­go­ri­ach: przys­tawka oraz danie główne, a także nagrodę spec­jal­ną mag­a­zynu VIVA! Restau­rac­ja UMAMI i jej sze­fowie Mateusz Bie­niek i Robert Bini­asz, doce­nieni zostali przez jury pro­fesjon­alne, a w głosowa­niu pub­licznoś­ci ich przys­tawka oraz danie główne zyskały trze­cią lokatę w oby­d­wu kat­e­go­ri­ach.

Jeszcze raz grat­u­lu­je­my zwycięz­com wygranych, zaś orga­ni­za­torom świet­nie zor­ga­ni­zowanej imprezy. Wypa­da nam jedynie dodać — do zobaczenia za rok!