Henri Bourgeois i początki winiarstwa
Henri Bourgeois to rodzinna firma z Doliny Loary – jeden z wiodących producentów Sancerre, notowany w najlepszych przewodnikach winiarskich. Rodzina zajmuje się wytwarzaniem wina od dziesięciu pokoleń. Uprawa winorośli była dla nich pasją, której poświęcali się całkowicie, oczywiście poza uprawą roślin niezbędnych na potrzeby własne oraz hodowli kilku kóz.
Henri Bourgeois – przełomowe lata
Główną postacią, która dokonała przełomu nie tylko w historii rodziny, ale i całej apelacji Sancerre, był Henri Bourgeois. W latach pięćdziesiątych XX wieku, po doświadczeniach w uprawie dwóch hektarów na zboczach Chavignol, podjął śmiały krok, wychodząc poza rodzinną wioskę i rozpoczynając uprawę winorośli oraz produkcję wina w nowych siedliskach w Sancerre i Pouilly-Fumé. To właśnie tam narodziły się wina wysokiej jakości, którym nadał swoje nazwisko.
Rozwój firmy i ambasadorzy Sancerre
Do Henriego dołączyli jego synowie, Jean-Marie i Rémi, którzy rozwijali rodzinną firmę. Zakładali nowe winnice, kupowali ziemię, nawiązywali współpracę z innymi winiarskimi rodzinami. Stali się prawdziwymi ambasadorami Sancerre i pochodzących stąd win – najpierw we Francji, a później na całym świecie.
Dziesięć pokoleń tradycji
Historia rodziny to opowieść o dziesięciu pokoleniach winiarzy – mężczyzn i kobiet, którzy pielęgnowali zarówno przywiązanie do winnic w wiosce Chavignol, jak i swoje umiejętności oraz pasję. Najważniejsze jednak było nieustanne odkrywanie kolejnych, wyjątkowych siedlisk, doskonałych dla uprawianych tu winorośli sauvignon blanc i pinot noir.
Obecne pokolenie i bogate portfolio
Dziś firmą kierują Arnaud, Lionel i Jean-Christophe Bourgeois – spadkobiercy poprzednich pokoleń, a jednocześnie inicjatorzy przyszłości win i winnic w regionie. W portfolio firmy znajdziemy wina z wielu apelacji Doliny Loary: przede wszystkim Sancerre w wielu wydaniach, ale także Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy i kilka innych. Jednak wiodącą rolę odgrywa Sancerre. Dzięki takim winiarzom jak rodzina Bourgeois, najlepsze tutejsze wina sięgają poziomu najlepszych białych win Francji.
Co ciekawe, dla klientów często ważniejsza niż sam szczep sauvignon blanc jest konkretna winnica, w której dojrzewała winorośl. Winiarze powtarzają: „My nie produkujemy sauvignon blanc, my pracujemy z sauvignon blanc, wyszukując dla tej odmiany najlepsze siedliska.” W wydaniu Bourgeois wina z Sancerre to prawdziwy festiwal sauvignon blanc i pinot noir z różnych apelacji i terroir. Te dwa szczepy – trudne w uprawie, kapryśne i wymagające ciągłej uwagi – odwdzięczają się elegancją i klasą. Rodzina Bourgeois, pracując z nimi od pokoleń, ma je, można powiedzieć, w genach.
Ekspansja w Nowej Zelandii
Nic więc dziwnego, że w roku 2000 rodzina Bourgeois zakupiła niemal 100 ha ziemi w regionie Marlborough w Nowej Zelandii, uznając, że tamtejsze terroir pozwoli stworzyć wina najlepiej odpowiadające filozofii firmy. Nowozelandzka winnica, nazwana Clos Henri – od imienia jednego z założycieli – od początku prowadzona jest w systemie ekologicznym „bio”. Wina z Clos Henri, produkowane oczywiście z sauvignon blanc i pinot noir, szybko zdobyły światową renomę, podobną do tej, którą cieszą się wina Bourgeois z Doliny Loary.
Zapraszamy do naszego Showroomu.